Restaurant Schrøder fra 1925

Schrøder i Torggata 14 fra 1925 til 1954

Oslo arbeidersamfunn bygget i 1878 gården Torggata 14 i kvartalet der Folkets hus ligger, hjørnegården Torggata/nåværende Hammersborggata, et kvartal nord for Youngstorget, med utsikt til nåværende Arbeidersamfunnets plass.

Elise Pettersens café var drevet her fra 1912. I 1919 overtok Sven Svensson og Borghild Hammer driften av Samfundskaféen, uten alkoholservering og nært knyttet til arbeidersamfunnet. Selv om kafeen var et viktig møtested knyttet til møtene, og mange nyinnflyttede med tilknytning til samfunnet brukte den til daglig, gikk den økonomisk dårlig.

I 1925 ble lokalene rehabilitert og driftsformen lagt om. Hans Schrøder og Ringnes bryggeri skrev avtale med samfunnet i 1925, og det ble igjen ølservering. Schrøders restaurant åpnet 25. mars 1926. Da Oslo arbeidersamfunn flyttet til det nye Samfunnshuset i 1946, ble tilknytningen til samfunnet brutt og Folkets hus overtok Torggata 14.

Mannlige servitører hadde sorte bukser, hvit jakke og tøyserviett over armen. De kvinnelige hadde sort silkeforkle. Schrøder hadde levende musikk, blant andre Martin Bækkelund trekkspill, og sønnene Kjell og Rolf debuterte her på henholdsvis piano og fiolin. Bygningen ble revet i 1954 i forbindelse med bygging av det nye Folkets hus.

Det var levende musikk på Schrøder i 1960-årene, og dørvakt Holm sang til akkompagnement av Sigurd Dahl på piano og servitøren Trygve Nilsen på fiolin. I 1992 melder Aftenposten at trioen Totti Bergh, Stein Thue og Eivinn Sannes spiller jazz tirsdag kveld og lørdag ettermiddag. Restauranten var kjent som et sted å gå før og etter idrettsarrangementer på Bislett stadion, som VM på skøyter.

Restauranten i Waldemar Thranes gate 8

I 1956 flyttet Schrøder inn i nybygg i Waldemar Thranes 8, nært krysset Waldemar Thranes gate / Ullevålsveien, som er kjernen i strøket St. Hanshaugen med handel og servering. I den tidligere bygningen her var det drevet restaurant siden 1900, da Frk. Glansins Restaurasjon ble etablert.

Fra 1923 til 1953 drev Hilmar Hansen Terrasse-Restauranten. Bygningen ble revet i 1954, og Schrøder flyttet inn i nybygget, som ble tegnet av arkitekt G.T. Schulz og sto ferdig i 1956. Georg Karlson, som hadde drevet Schrøder siden 1946, fortsatte og bodde med familien i gården.

Midt i lokalet står to søyler, og ved inngangen er et lite vindfang. På bordene er det en rød duk under og hvit duk diagonalt over. I tyve år med nåværende eiere har interiøret vært uforandret. Etter at serveringssteder i Norge ble røykfrie 1. juni 2004, ble restauranten malt for å fjerne røyklukten.

I restauranten henger malerier av Sigurd Fosnes fra 1926, med motiver fra Bergfjerdingen (trappen opp til Damstredet), Torggata med det første Torggata Bad og hjørnet av bygningen der restauranten holdt til, trehusbebyggelsen i Telthusbakken, den tidligere trehusbebyggelsen på Enerhaugen og et flere meter bredt bilde fra Youngstorget.
Per-Erling Johnsen.

Les mer Wikipedia

 

 

Copyright © 2000 All rights reserved- Restaurant Schrøder